Monday, February 14, 2011

Više od 800 manifestacija u Srbiji!


Smederevska jesen

INTERNET. - Na inicijativu Ministarstva kulture Republike Srbije, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka mapirao je manifestacije i kreirao sveobuhvatnu Agendu, koja će građanima Srbije, ali i inostranim posetiocima, približiti različita kulturna dešavanja na sajtu zaprokur.org. rs.
Osim "Egzita", "Bitefa", "Bemusa", "Nišvila", "Kustandorfa", među manifestacijama su i "Dan za juče", "Festival za očuvanje srpske kulture, duha, običaja, jezika, misli, lepote i plemenitosti", "Dečurlijada", "Čobanski dani", "Poetske šetnje parkom", "Letnji ulični erski kabare"...
Zavod za proučavanje kulturnog razvitka mapirao je više od 800 manifestacija u Srbiji. Ova sveobuhvatna baza pokazuje da se najveći procenat manifestacija održava u Vojvodini (38,9%) i nešto manje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (27,3%). Najzastupljenije su folklorne manifestacije, na kojima posetioce, pored tradicionalne pesme i igre, mame vojvođanski paprikaš (Bač), duvan čvarci (Valjevo), srpska rakija i pršut (Čajetina) ili specijalitet od vrljiškog sira i kukuruznog brašna - belmuž (Svrljig). Najmanje je filmskih manifestacija, dok se regijski na prstima mogu nabrojati.
Iako je najveći broj mapiranih manifestacija osnovano prethodne decenije, najstarije datiraju još iz XIX veka. Smederevska jesen još od 1888. slavi grožđe i vino smederevskog vinogorja. Poslednjeg avgustovskog vikenda, više hiljada ljudi krene ka Subotici i Bunariću. I tako od 1893. godine, hodočasnici dolaze čak i peške, na bunar, na molitvu.
Zanimljivo je da su organizatorima manifestacija najprimamljiviji letnji meseci, pa se čak 34,2% kulturnih događaja održava u ovo doba godine. Mada, ako posmatramo beogradski region, slika je obrnuta - najdinamičnije je upravo zimi... (ahn)

No comments:

Post a Comment