Sunday, April 17, 2011

Cokine leteće kuće


LIČNOSTI. - Beogradski umetnik Coka predstavljen je na portalu Domino magazin i kao "novinar, splavar, čamdžija - radoznali posmatrač sveta koji nas okružuje". Na njegovim radovima preovlada simbolika brodova, kuća, drveća. Slikar objašnjava:
- Sve su to univerzalni simboli koji se u umetnosti i književnosti koriste vekovima. Čamac u kome Sidarta prelazi reku, Nojeva barka i barka kojom se prelazi Stiks, Kolumbove karavele bez kojih ne bi bila otkrivena Amerika ili vasionski brodovi... Dakle, brod je mera našeg univerzuma, u brodu je zapisana naša sudbina. Kuća je kolevka, a drvo podsetnik da smo živi. Recimo.

Radovi na kojima su i leteće kuće ("to nije neobično; zadesile su se tu u tom trenutku", kaže) rađene su kao ulja na platnu. O nekim drugim motivima razmišlja kao o malim promenama:
- Svaka slika je ista, ali i za nijansu različita, tako da se uvek, posle nekog vremena, vidi razlika između starih i novih. Uostalom, to su slike na kojima se, posle i letimičnog pogleda, prepoznaje autor, baš kao što je ponekad dovoljno da pročitamo jedan stih ili da čujemo samo nekoliko nota pa da ponosno kažemo – znam, to je on!

Umetnik kaže da slika sporo i dugo, a zainteresovani mogu da mu pišu mail (cokaastronom@gmail.com), pa da "probam da skinem neku sa štafelaja, kada se osuši". (Domino magazin)

No comments:

Post a Comment