Wednesday, May 4, 2011

Mikser 2011: Povratak u budućnost

MUZIKA. - Muzički program ovogodišnjeg Mikser festivala inspirisan je značajnim klimaksima zajedničke istorije kao što su dvadeset godina od raspada SFRJ 1991. i trideset godina od vrhunca jugoslovenskog Novog talasa 1981. godine. Sedam odabranih izvođača, u prvom delu koncerta, izvešće pesme sa odabranog albuma ex-Yu roka a u drugom svoj aktuelni autorski materijal. Neočekivana sila, Jarboli, Veliki prezir, Zemlja gruva, Svi na pod, Vrooom i Petrol pozabaviće se albumima izvođača kao što su Dino Dvornik, Boye!, Laki pingvini, Supernaut, Šarlo Akrobata, Beograd i La Strada.

Na ekskluzivnom nastupu, Darkwood Dub će interpretirati pesme sa prvog, kasetnog albuma "Paramparčad" i tako obeležiti dvadeset godina od prvog nastupa, u proleće 1991.

Kao što je već najavljeno, festival otvaraju Arsen i Mateja Dedić, 25. maja, na nekadašnji Dan mladosti, a nastupiće i Orkestar Garde Vojske Srbije i hor "Proba" sa prigodnim "prazničnim" repertoarom.

Posle ponoći, glavna bina Mikser festivala biće pretvarana u party zonu – "Elektro Mikser" – gde posetioce očekuju Greg Wilson, John Tejada, Mungolian JetSet i Optimo (Espacio). Podršku će im pružiti miljenici regionalne klupske scene – Marko Nastić, Tijana T, Homeboy Live, i drugi.

Muzički program Dis-patch zone na Mikseru će upotpuniti nastup Marka Ernestusa iz Berlina i MC Lay-a iz Senegala, koji će izvesti karakteristični dvosatni "Rhythm & Sound" DJ set, spajajući stare i nove bisere dub zvuka, obojene prepoznatljivim afričkim glasom, dok će centralna tačka ovog dela programa biti "ViceVerse" bina, gde će nastupati srpski i američki izvođači koji učestvuju u istoimenom projektu. Pridružiće im se i brojni domaći muzičari i DJ-evi, kao i petnaest autora koji će biti izabrani na Soundscapes konkursu, koji je za sve zainteresovane ljubitelje elektronskog zvuka otvoren do 15. maja, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem formulara koji se može naći na web adresi mikser.rs.

Mikser festival će biti održan od 25. do 29. maja u silosima Žitomlina, na donjem Dorćolu, i obuhvata 14 programskih zona. Svi sadržaji su besplatni za posetioce. (Ah Neša)

No comments:

Post a Comment