Wednesday, May 25, 2011

Stjepko Gut u Sava centru

Stjepko Gut
MUZIKA. - Džez trubač Stjepko Gut održaće koncert u Sava centru, 4. juna u 20.00. Umetnik veoma zapažene međunarodne karijere, u saradnji sa američkim kompozitorom i kontrabasistom Patrikom O'Lirijem, stvorio je srpsku džez svitu, koja je zamišljena kao kompozicija iz više stavova za simfonijski orkestar, veliki mešoviti hor, uz klasičnu džez ritam sekciju (klavir, kontrabas, bubnjevi) i solistu na trubi.

Svita predstavlja umetnikov lični izbor iz ogromnog i bogatog muzičkog nasleđa srpskog naroda, kojim će se na sasvim nov način predstaviti ova izuzetna muzika. Svita obuhvata više starih, izvornih narodnih pesama iz svih krajeva gde ima srpskog naroda: biće zastupljene pesme iz Vojvodine, Južne Srbije, Istočne i Zapadne Srbije, sa Kosova, iz Stare Srbije (današnje Makedonije), kao i srpske pesme iz Bosne i Krajine.

Pored Guta kao soliste, Simfonijskog orkestra RTS i Hora Obilić AKUD "Branko Krsmanović", pod upravom dirigenta Bojana Suđića, u premijernom izvođenju "Srpske svite" nastupiće i tri poznata džez muzičara: Patrik O'Liri, džez ambasador Stejt Departmenta, bubnjar Denis Makrel, umetnički vođa Kaunt Bejzi orkestra, i pijanista Renato Kiko, profesor džez improvizacije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu u Austriji.
(Ah Neša)

No comments:

Post a Comment