Sunday, September 18, 2011

Dani koji dolaze - Filmovi o katastrofama i smaku sveta...


U Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6), od 22. do 26. septembra biće održan Festival nemačkog filma “Dani koji dolaze – filmovi o katastrofama i smaku sveta”.
Prirodne katastrofe i politički događaji, koji uzrokuju pojavu katastrofa ili smaka sveta, kao temu imaju dugu tradiciju u istoriji filma. Goethe-Institut će predstaviti poznate i manje poznate filmove na ovu temu, ukupno devet ostvarenja nastalih u periodu od 1943. do 2010. godine.
Istinski raritet je film “Titanik” u režiji Vernera Klingera i Herberta Zelpina iz 1943. godine, a ekskluzivna je premijera Fasbinderovog “Sveta na žici” (Welt am Draht / World on a Wire) iz 1973, koji traje čak 205 minuta. To je film koji mnogi poznavaoci filmske umetnosti smatraju pretečom kultnog “Matriksa”. Festival otvara naučnofantastična drama Larsa Kraumea “Dani koji dolaze” (Die kommenden tage/ The Coming Days) a na programu su i filmovi Vernera Hercoga, Folkera Šlenfdorfa, Gregora Šniclera… po izboru Bernda Budera i Volfganga Hamdorfa.
Cena ulaznice je 100 dinara.
Program festivala je OVDE!

No comments:

Post a Comment