Tuesday, March 13, 2012

Krađa tekstova i fotografija

(Slučajno sam 'provalio' da su "preuzeli" nekoliko tekstova i fotografija sa našeg sajta... Napisao sam im mail, kratak: "Poštovani, nekoliko vesti i fotografija preneli ste sa sajta danubeogradu.rs. Molim da ih linkujete. Nadam se da ubuduće nećete praviti ovakve propuste." Stigao je odgovor...)

"Vaš sajt je jako lep i ima dosta lepih tekstova... Zato smo i uzeli tekst sa vašeg sajta. Ako bi izmenili jednu rečenicu ili reč znači li to da je to naš autorski... A i zašto bi mi linkovali vaš sajt kada nose i onako iste nazive samo je razlika u domenima?... Drago nam je da posećujete naš sajt!"

Telefoniram: "Halo... Dobar dan. Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal?!... Imam mali problem"...

Rekli su mi da pokušam mirnim putem da rešim problem. Pokušao sam, ali je bilo sve gore. Dečko koji ima nekoliko sajtova (onlinevesti.com, kudazanovaka, nocnizivot.net... pa i taj danubeogradu.com) bio je sve neljubazniji.

Advokat je napisao Opomenu pred tužbu. Dečko je odgovorio da ne zna ćirilicu. Poslao sam latiničnu verziju. Dečko je napisao "ha ha ha nema pečata"... Smatram da je moja konverzacija završena i pišem da će mu se obratiti neko iz Tužilaštva...

ODJEDNOM, na tom sajtu prvo nestaje njegov nadimak, a onda je uklonio i sporne postove. I taman kad sam pomislio da je sve u redu - stiže mi zlosutni mail u kome je samo link... facebook profil moje žene, sa porodičnom slikom nas i beba... Odjurio sam u policiju i prijavio pretnju!

Njegovom greškom imam i njegovo ime i prezime, adresu, broj kućnog i mobilnog telefona i sve sam to uredno prosledio policiji... Pa ćemo da vidimo... šta donosi sutra...

- NADAMO SE DA NEMA NASTAVKA - 

4 comments:

Anonymous said...

Rodjace ja mislim da si samo sujetan jer ne mozes imati taj domen i da ti to opasno smeta. Pozic Milan

ah neša said...

Kakva glupost? Meni taj domen nije potreban. Sujetan? Ako napišem pesmu, knjigu, objavim fotografiju, napišem vest, a onda neko to objavi na svom sajtu i potpiše se kao da je on to napisao - nisam ja sujetan, nego je on LOPOV! "Rodjace", zasto taj neko krade vesti sa mog sajta? Ako je to "ispravno", zašto ne kopira vesti u originalu sa sve fotografijama sa CNN-a, BBC-a itd? Zato što misli da u Srbiji može da bude lopov i da mu niko ništa ne može... Nema tu sujete, samo nedostatka reda i zakona...

Anonymous said...

Zato si ga i tuzio. Istraj u borbi. Ali moje licno misljenje je da ima i malo sujete. Pozic Milan

Tijana said...

Problem je što u Srbiji ljudi mešaju izraze "dostupno svima" i "svačije". Mnogo njih smatra da ako se tekst/pesma/film nalazi na internetu, to automatski znači da mogu da prisvoje (ne samo da preuzmu).

Međutim, ovo kod tebe nije samo krađa, ovo je i bezobrazluk.

Šta bi na kraju? Napiši neki update. :)

Post a Comment